Jak organizm dziecka wchłania żelazo z jedzenia?

żelazo hemowe i niehemowe

Jeśli czytałaś artykuł o żelazie, to pewnie dobrze już wiesz, dlaczego jest ważne w diecie dla mózgu. Jest jeszcze jedna kwestia dotycząca tego pierwiastka. Pewnie obiło ci się o uszy określenie żelazo hemowe i żelazo niehemowe. Warto wiedzieć co to takiego, by dobrze komponować posiłki i pomagać organizmowi wchłaniać ten ważny składnik mineralny.

Żelazo hemowe i niehemowe

Istnieją dwie formy żelaza: hemowe i niehemowe.

To pierwsze występuje w mięsie i w produktach pochodzenia zwierzęcego (m.in. czerwone mięso, żółtko jajka, ryby). Organizm przyswaja je w niezmienionej postaci nawet w 30%.

Z kolei żelazo niehemowe znajdziesz w roślinach (strączki, pestki, owoce, warzywa itd.). Tutaj jednak sprawa jest nieco bardziej skomplikowana. Żelazo niehemowe redukowane jest do postaci hemowej za sprawą kwasów żołądkowych i dopiero w takiej formie wchłaniane jest przez jelita. Ten proces sprawia, że ostatecznie do organizmu dostaje się jedynie 5-10% tego pierwiastka.

Co zrobić, żeby organizm dziecka dobrze przyswajał żelazo?

Jeśli chcesz dobrze komponować dietę dla mózgu swojego dziecka, musisz wiedzieć, że na efektywność wchłaniania żelaza mogą niekorzystnie wpływać niektóre składniki posiłków.

Przykładowo, żelazo hemowe jest gorzej przyswajane przez organizm, gdy połączy się je z wapniem (produkty mleczne – mleko, kefir, śmietana, jogurt…). Z kolei jako czynniki hamujące wchłanianie żelaza niehemowego wymienia się przede wszystkim błonnik czyli białko roślinne, fityniany, polifenole oraz niektóre składniki mineralne (np. wapń i cynk).

Na szczęście jest pewna witamina, która ma korzystny wpływ na wchłanianie żelaza. Mowa tu o witaminie C. Łączenie żelaza z tą witaminą w jednym posiłku wcale nie jest trudne. Musisz jedynie postępować według następującej zasady: do posiłków słodkich – takich jak jaglanka czy owsianka – dodawaj owoce, natomiast do posiłków wytrawnych (np. kanapka z humusem czy kotlety z ciecierzycy) – świeże warzywa.

Widzisz, jakie to proste? 🙂
Wcale nie trzeba się wiele nagłowić, żeby przygotować smaczny posiłek pełen zdrowych składników odżywczych wspierających rozwój mózgu dziecka.

Źródło
M. Cymes, Twój mózg. Jak zadbać o siebie naprawdę?
M. Jarosz, Normy żywienia dla populacji Polski 2017
I. Kibil, Wege. Dieta roślinna w praktyce
K. Jankowska, Mama alergika gotuje. Tradycyjnie
D. McCabe, Nakarm swój mózg

Przeczytaj więcej