
Kiedy okazuje się, że z diety alergika trzeba wykluczyć mleko i produkty mleczne, wielu rodziców zaczyna wpadać w panikę, bojąc się niedoborów wapnia. Wszyscy wiedzą, że jest to składnik baaardzo istotny i niezbędny dla prawidłowego wzrostu, dla kości i zębów. Niewiele osób za to wie, że wystarczającą ilość wapnia znajdziemy w wielu źródłach pochodzenia roślinnego. Sprawdź mniej i bardziej oczywiste źródła wapnia.
Źródła wapnia – mniej i bardziej oczywiste
Zawartość wapnia (mg) w 100 g produktu | |
Mleko krowie | 125 |
Mak | 1266 |
Sezam niełuskany | 1160 |
Nasiona chia | 660 |
Karob | 348 |
Komosa biała, gotowana | 288 |
Suszone figi | 203 |
Natka pietruszki | 193 |
Orzechy laskowe | 186 |
Fasola biała | 163 |
Jarmuż | 157 |
Amarantus | 153 |
Szpinak | 136 |
Napoje roślinne wzbogacone wapniem | 100-125 |
Brokuły | 50 |
Kalafior | 27,4 |
Widzisz teraz ile masz możliwości?
Pamiętaj! Wapń to nie jest synonim mleka. Źródła wapnia to też rośliny.
Tylko uwaga, nie chodzi teraz o to, żeby sprawdzać w każdym produkcie ile jest tego wapnia, ważyć, przeliczać. Nie, nie! Chodzi tylko o to, byś wiedziała, że produkty mniej oczywiste to też jest całkiem dobre i fajne źródło wapnia.
Staraj się urozmaicać dietę różnymi warzywami, owocami, strączkami czy nasionami. Uważaj tylko, żebyś nie wpadła w pułapkę myślową i nie skupiała się tylko na dosypywaniu do potraw twojego alergika maku, sezamu czy chia. Brokuł i kalarepa też są super! A wapń w nich zawarty całkiem dobrze się wchłania.
Czy wiesz, że…
Jeśli chodzi o rośliny, najmniejszą ilość wapnia znajdziesz w zbożach.
Dodatkowo, zawarty w nich kwas szczawiowy sprawia, że organizm bardzo słabo ten wapń przyswaja.
Ja najbardziej lubię wszystkie zielone źródła wapnia. Niestety na razie odpadają u nas wszelkie nasiona i większość strączków :/ ale za to dość często pojawiają się u nas na stole brokuły, kalarepa czy szpinak. Alergik jeszcze nie do końca przekonany do ich smaku, ale jest coraz lepiej 😊
A jakie są twoje ulubione źródła wapnia?
Źródło
Wege. Dieta roślinna w praktyce”, red. D. Gajewska, I. Kibil, PZWL, Warszawa 2019